Kaminske peči v dom vnašajo prasket in toploto plamena

Ogenj nas že vse od začetka človeštva privlači in nam daje občutek varnosti. Z ognjem smo se v daljni preteklosti obvarovali pred divjimi zvermi. Ogenj nam je omogočil, da smo začeli jesti kuhano hrano. In še danes čutimo do njega posebno privlačnost. Kaj je še lepšega, kot na hladen zimski večer posedati doma s skodelico vročega kakava v roki in opazovati plamenčke, ki veselo poplesujejo in nam dajejo toploto in ravno pravšnjo, romantično svetlobo?

Pri našem podjetju vam to čudovito doživetje lahko omogočimo po zelo ugodni ceni, in sicer s pomočjo kaminske peči.

V podjetju Furlan se že od leta 1929 ukvarjamo s proizvodnjo in prodajo vrhunskih kaminov in štedilnikov. Naša ponudba izdelkov se je v skoraj stotih letih, odkar naše družinsko podjetje obstaja, še dopolnila z drugimi produkti vrhunske kvalitete, ki vam bodo pomagali vaš dom ohranjati topel, vašo odlično domačo kuho pa še boljšo. Oglejte si našo spletno stran ali obiščite naše fizične prostore v Škofljici in z veseljem vam bomo pomagali pri izbiri pravega izdelka za vas.

Razmišljate o nakupu kaminske peči? Potem je tale prispevek prav za vas. V njem odgovarjamo na nekaj ključnih vprašanj, ki se vam morda porajajo pred nakupom peči za ogrevanje vašega doma.

 

Kaminska peč in kamin – v čem se razlikujeta?

Vgradni kamin je seveda predhodnik kaminske peči. Ta se je razvila v želji kupcev po priročnosti in nižjecenovni rešitvi za ogrevanje. Oboji, tako kamini kot peči, so sicer namenjeni ogrevanju vašega doma, vendar je med njimi temeljna razlika. Kamin je potrebno vgraditi, kar zahteva veliko dodatnega dela in precej večji finančni vložek. Še posebej to velja v primeru, če se vgradnje lotite po tem, ko je hiša že dokončana – postavitev kamina v postopku izgradnje hiše ne predstavlja tolikšnega stroška kot potem. Kaminsko peč, po drugi strani, samo postavite tja, kjer jo želite imeti, in jo priklopite na obstoječ dimnik. Tako je namestitev peči cenejša in nasploh zahteva manj dela kot vgradnja kamina.

 

 

Kaminska peč na drva ali na pelete?

Med njima obstaja kar nekaj ključnih razlik. Prva je razlika v možnosti, da boste v primeru električnega izpada ostali na hladnem. Medtem ko lahko kaminsko peč na drva zakurite brez priklopljenosti na električno omrežje, kaminska peč na pelete za svoje delovanje nujno potrebuje elektriko. Zaženete jo sicer lahko popolnoma brez pomoči električne energije, vendar jo bo peč kasneje potrebovala za delovanje polža – torej, da bo odmerjala količino peletov. Če kupite peč na drva, boste lahko brez skrbi, če pride do izpadov elektrike. Neurij namreč po Sloveniji ne primanjkuje in še posebej, če živite na kakšnem odročnem kraju, je lahko električni izpad precej neprijetna zadeva. Če ste v življenju doživeli in preživeli že veliko izpadov elektrike, torej storite nekaj za svojo (toplejšo) prihodnost v primeru še enega izpada in si priskrbite kaminsko peč, ki za svoje delovanje uporablja polena, elektrike pa ne potrebuje.

Ogrevanje na pelete je že samo po sebi bolj ekonomično kot ogrevanje na navaden les. Pri peletih gre v bistvu za zelo gosto stisnjen les, ki zagotavlja večje energetske izkoristke, prav tako pa so si vsi peleti enaki po velikosti in po vlagi oziroma njeni odsotnosti, kar pomeni, da lahko zelo natančno napovemo energetske izkoristke. Ker so si med peleti med seboj vsi enaki, je proces kurjenja na pelete veliko bolj avtomatiziran in standardiziran kot pri kurjenju na druge oblike lesa.

 

 

Razlika je tudi v zvoku, ki ga oddaja peč. Kaminske peči na drva delujejo skorajda neslišno, razen rahlega prasketanja plamenov, medtem ko peči na pelete konstantno oddajajo zvoke. V kaminski peči na pelete nenehno deluje majhen radiator, ki brni, vsake toliko se zažene polž, ki v peč dozira pravo količino peletov, ti padajo po cevi v kurišče in na koncu še zgorijo z rahlim pokom. V sobi, v kateri se pogovarja več ljudi ali kjer je prisoten drug hrup, se delovanja peči na pelete sicer ne sliši, nekaterim pa je moteče, če so doma sami ali če poskušajo ob prižgani peči zaspati. Obstajajo pa tudi ljudje, ki jih zvok delovanja peči na pelete pomirja.

 Kaminske peči

Lahko s kaminsko pečjo ogrevam cel dom?

Lahko, kaminske peči so primerne tako za dodatno ogrevanje prostorov, v katerih kot glavni vir ogrevanja uporabljate recimo centralno ogrevanje ali kaj drugega, manjši prostor pa lahko brez težav ogrevate samo s pomočjo kaminske peči.

Ali moram za funkcionalnost žrtvovati estetiko?

Nikakor ne! Furlanove kaminske peči poleg funkcionalnosti odlikuje tudi moderen videz, ki se lepo vklopi v zasnovo prostora.

Kaminska peč vam bo v dom pomagala vnesti nekaj vsaj pozimi nujno potrebne toplote, lahko pa se boste ob njej tudi stisnili pod odejo in uživali v pogledu na plamene.

Za dodatne informacije ali konkretno ponudbo pa nam lahko pišete: