Katera peč je najprimernejša za vas?

Časi, ko smo se lahko ogrevali zgolj s pomočjo kurjenja lesa  in ognja, ki je plapolal na ognjišču in kasneje v kaminu, so mimo. Danes poznamo več različnih vrst peči, ki naše domove ogrevajo s pomočjo različnih energentov. Ti energenti se seveda med seboj razlikujejo, a kateri je za vas najprimernejši? V podjetju Furlan smo kot strokovnjaki za različne vrste peči samo za vas pripravili primerjavo različnih vrst goriva: Plin, kurilno olje ter različne vrste lesne biomase – polen, sekancev, briketov in peletov.

Kurilno olje. S pečjo na kurilno olje se v prostoru ogrevajo radiatorji ali pa se toplota prenaša v sistem za talno ogrevanje; odvisno od izbire uporabnika. Peč na kurilno olje je enostavna za uporabo in z njo lahko ogrevate tudi sanitarno vodo za potrebe vašega gospodinjstva. Ima pa žal tudi nekatere slabosti. Cena kurilnega olja namreč kar naprej niha, pa tudi nasploh je to eden najdražjih energentov. Ugledu kurilnega olja škodijo tudi energetski izkoristki kurjenja z njim. Raziskave so namreč pokazale, da z ogrevanjem na kurilno olje svoji denarnici ne delamo usluge, saj so izkoristki energije precej nizki. Pri izgorevanju kurilno olje oddaja največ ogljikovega dioksida, kar pomeni, da je ogljični odtis takšnega ogrevanja precej visok.

 

Plin. Peči, ki za svoje delovanje uporabljajo plin, so okolju in denarnici bolj prijazne kot tiste, ki delujejo s pomočjo kurilnega olja. Peči, ki naše domove ogrevajo s pomočjo plina, lahko delimo na eni strani na tiste, ki uporabljajo zemeljski plin, na drugi strani pa na tiste, ki delujejo na utekočinjen naftni plin. Cena energenta je v vsakem primeru stabilna, čeprav gre pri utekočinjenem naftnem plinu pravzaprav za najdražji energent nasploh. V Sloveniji plin uvažamo, zato smo odvisni od držav, ki ga imajo dovolj in so ga pripravljene deliti z nami; a, če se enkrat odločijo, da je tega konec, smo ostali brez pomembnega vira energije. Plin je bolj čist vir energije kot na primer kurilno olje. Stranska produkta izgorevanja sta samo para in nekoliko ogljikovega dioksida. Vzdrževanje peči na plin, tako zemeljski plin kot utekočinjeni naftni plin, je enostavno in cenovno ugodno. Če se ogrevamo s cenejšo različico plina, je letni strošek ogrevanja skoraj za polovico ogrevanja na primer na lesne sekance.

 

 

Obstaja tudi več različnih vrst peči na trda goriva, ki jih drugače imenujemo tudi lesna biomasa; te lahko delujejo na polena, sekance, lesne brikete ali lesne pelete. Vsak od teh ima svoje lastnosti, zato jih bomo primerjali med seboj. Kljub temu, da gre v bistvu za isti material, iz katerega je izdelan vsak posamezni energent, ki spada pod lesno biomaso, se precej razlikujejo glede na to, koliko stane začetna investicija v peč in kako visok je letni strošek ogrevanja s pomočjo tega energenta.

 

Prve, peči na polena, so najcenejše tako, kar se tiče nakupa in postavitve naprave same, kot nakupa energenta. Slovenija je namreč bogato porasla z gozdovi in les za kurjavo lahko najdemo skorajda povsod. Za razliko od drugih energentov, ki spadajo pod lesno biomaso, polen ni potrebno obdelati na noben poseben način, le spraviti jih moramo nekam na suho, kjer počakajo, da bodo končala v peči. Z napredki v tehnologiji s pečjo na polena lahko dosegate tudi čedalje večjo energetsko (in s tem tudi finančno) učinkovitost.

Po obliki še najbolj podobni polenom so lesni briketi. Ti so stisnjeni na premer 10 centimetrov in imajo tako višjo kurilno vrednost kot polena in so tako bolj učinkoviti, kar se tiče energetskih izkoristkov. Briketi so povečini namenjeni odprtemu kurjenju, za njimi pa ostane manj pepela. Po višini začetne investicije so med cenejšimi energenti, po ceni uporabe pa nekje v sredini.

Peč

Miniaturna verzija lesnih briketov, še manjši in še bolj stisnjeni, so lesni peleti. Višja kompresija pomeni, da je iz njih iztisnjene še več vlage. Ker so vsi približno enakih dimenzij, zagotavljajo močno standardizirano in avtomatizirano ogrevanje. Tako kot brikete jih je treba shranjevati na povsem suhem prostoru, saj jih lahko že malo vlage uniči. Začetni stroški s pečjo na pelete, njenim nakupom in namestitvijo, so med najvišjimi, cena uporabe peletov pa je tako kot pri briketih nekje v zlati sredini.

Ogrevanje na lesne sekance naj bi s seboj prineslo največje stroške, kar se tiče začetne investicije. Energent zasede kar nekaj prostora, ki ga lastnik seveda mora zagotoviti, če želi ogrevati s pečjo. Sekanci so v bistvu majhni koščki lesa, nasekani na neenakomerne dimenzije, ki tako kot drugi energetski viri s pomočjo procesa izgorevanja proizvajajo toplotno energijo, s katero ogrevamo svoj dom.

Podjetje Furlan s svojo skoraj stoletno tradicijo ponuja kakovostne in moderne naprave, ki vam bodo pomagale vaš dom ogrevati učinkovito, varno in varčno. Oglejte si našo ponudbo in v mrzle mesece zakorakajte brez skrbi.

 

 

Za vse dodatne informacije ali konkretno ponudbo nam pišite: