Peč na drva ponovno pridobiva na veljavi

Peč na drva je ponovno ena ugodnejših rešitev ogrevanja. V podjetju Furlan vam ponujamo pestro izbiro peči na drva, s katerimi boste v svoji dom vnesli prijetno prasketanje in s tem tudi nekaj nostalgije.

V zadnjih letih smo se kar nekoliko odmaknili od uporabe peči na drva, saj so drugi energenti zagotavljali boljše izkoristke. Danes pa se z napredkom tehnologije ponovno vračamo k temu obnovljivemu viru energije in ugotavljamo, da imajo številne dobre lastnosti, zaradi katerih se nakup izplača.

Ena izmed glavnih prednosti peči na drva je nizka cena energenta. Slovenija je danes na srečo še vedno bogata z gozdovi, zato je les poceni in zato so stroški ogrevanja na drva nizki – še posebej v primeru, da imate v lasti nekaj hektarov gozda, v katerem lahko za lastne potrebe podirate drevesa. Za razliko od nekaterih drugih vrst peči tudi strošek nakupa in montaže ni previsok.

Furlanova peč na drva je izjemno kakovostna in izdelana po najnovejših standardih, zato so izkoristki toplotne energije pri kurjenju visoki. Visoki izkoristki so dobri tako za denarnico, saj posledično zapravimo manj denarja za energent, kot za okolje, saj je potrebno za enako »količino« ogrevanja posekati manj dreves, poleg tega pa pri izgorevanju z visokimi izkoristki ne nastajajo strupeni plini.

Seveda je, če uporabljate peč na drva, dobro, da imate dovolj prostora za shranjevanje teh drv, ki jih je potrebno vsakodnevno ročno nalagati  – to sta dva glavna razloga, zakaj se morda kdo ne bi odločil tovrstni za nakup.

Včasih je bila tehnologija kurjenja na drva v primerjavi z drugimi načini kurjenja ena bolj nepraktičnih. Napredki v tehnologiji so to spremenili. Včasih je bilo treba v peči najprej zakuriti, nato dodajati na ogenj, če smo kdaj pozabili oziroma nas ob primernem času ni bilo doma, pa je ogenj ugasnil in je bilo potrebno začeti znova. Ker so izkoristki tako visoki, zgori skorajda vsak košček lesa in je tako potrebno manj pogosto nalagati, poleg tega pa je mogoče na večino peči povezati še zalogovnik, kjer se shranjuje proizvedena toplotna energija, dokler ne pride čas, da jo porabite. Zalogovniki so še posebej primerni tam, kjer v kratkem času nastane veliko toplotne energije in ni mogoče porabiti vse naenkrat.

Sodobna peč na drva tako združuje starodaven način ogrevanja z najmodernejšo tehnologijo in iz obeh »potegne« le najboljše.

 

 

Kako močno peč na drva izbrati?

Raje prešibko kot premočno. Pri kurjenju na drva ne moremo učinkovito vplivati na izgorevanje drv, ne da bi pri tem prihajalo tudi do slabših izkoristkov. V veliki peči pač za najboljši izkoristek mora goreti veliko drv. Zato pazite, da ne izberete prevelike za vaš prostor.

Razlog za energetske izgube ponavadi ni slaba peč, sploh, če gre za novejši model, temveč predvsem neprimerno ravnanje z drvmi. Prva težava je, da je les preveč vlažen. V tem primeru drva ne zagorijo, ampak nastajajo le velike količine dima, kar je neprijetno in lahko celo nevarno za ljudi v prostoru.

Polena so lahko na primer nasekana na prevelike kose; v tem primeru je izgorevanje oteženo, ogenj nam lahko celo ugasne. Poleno, s katerim je mogoče doseči najboljši energetski izkoristek energije, naj bi imelo premera nekje med 7 in 10 centimetrov.

Nadalje je težava lahko tudi v tem, kako je les shranjen. Tudi pri nepravilnem shranjevanju lahko pride do zadrževanja vlage v lesu, kar vodi v nepopolno izgorevanje, peč na drva pa bo tudi obložena s sajami. Les shranite na čisto površino. Po možnosti naj bo tudi dvignjena, da lahko med poleni kroži zrak in jih izsušuje. Skladovnice morajo biti od stene prostora, kjer je les shranjen, in med seboj oddaljene vsaj 10 centimetrov. Če les shranjujete zunaj, naj bo ta prostor zračen in vedno, kadar je le lahko, izpostavljen soncu.

Peč na drva

Kako veste, da les ne izgoreva pravilno?

Peč na drva je zelo energetsko učinkovita rešitev, če znamo z njo prav ravnati. Vseeno lahko kdaj pride do nepravilnega izgorevanja energenta, kar v najboljšem primeru vodi do tega, da boste za kurjenje zapravili (pre)več. In kateri so znaki, na katere morate biti pozorni?

Plamen. Če je plamen svetel in nekoliko modre barve, vse deluje tako, kot mora. Skrb vzbujajoči so rdečkasti plameni s črno obrobo, ki lahko pomenijo nastajanje smrtonosnega ogljikovega monoksida.

Dim. Če je dim na izstopu iz dimnika temen, je dobro preveriti, kako je z izgorevanjem na kurišču.

Pepel. Razlog za skrb so delci energenta, ki jih najdete v pepelu, saj to pomeni nepravilno oziroma nepopolno izgorevanjem. Pepel, ki nastaja pri izgorevanju v peči na drva, naj bi bil svetlo siv.

Obloge. Če na kurišču ali na steklu na vratcih ali v dimniku opazite obloge v obliki smole ali saj, gre pri izgorevanju nekaj zelo narobe. Čimprej ugotovite, kje je napaka in poskrbite, da do oblog ne bo več prihajalo.

Podjetje Furlan je že od leta 1929 eden najboljših proizvajalcev kaminov in štedilnikov, zato nam lahko zaupate tudi pri nakupu peči na drva. Ker smo podjetje s tradicijo in imamo že skoraj stoletje izkušenj pri proizvodnji kakovostnih kurilnih naprav, lahko verjamete, da boste pri nas dobili peč na drva, ki bo dosegla in presegla vaša pričakovanja. Veselimo se vašega povpraševanja.

Za vse dodatne informacije, povpraševanje ali pa za konkretno ponudbo, nam pišite: