Kamini na drva in njihove prednosti

Vgradni kamini imajo vsekakor marsikatero prednost. Si želite ob hladnih zimskih večerih posedeti ob kaminu, se zazreti v plamenčke, ki nežno poplesujejo v kurišču in uživati v prijetni toploti, ki jo kamin oddaja? Odločitev, ali svoj dom ogrevati s kaminom ali ne, se vam morda zdi enostavna, še posebej, če ste pristaš popularne skandinavske hygge estetike, ki prisega na udobno in sproščujoče vzdušje, katerega nujen del so gotovo tudi kamini. Verjetno pa je malo manj enostavna odločitev, kakšne vrste kamin je za vaš dom najbolj primeren. V besedilu, ki je pred vami, predstavljamo nekatere lastnosti vgradnih kaminov v primerjavi z njihovimi prostostoječimi sorodniki.

Prednost 1: Prihranite pri prostoru

Če ste v vaši hiši oziroma stanovanju omejeni, kar se tiče prostora, so vgradni kamini neprimerno boljša opcija, če že želite vaš dom ogrevati s pomočjo kamina. Prostostoječi kamini namreč posegajo v samo kvadraturo vašega prostora in vam zasedajo delček tlorisa, ki bi ga lahko porabili za druge, nujnejše stvari. Če živite v stanovanju, ki ima majhno talno površino, vam bo prostostoječi kamin gotovo v napoto, saj boste imeli občutek, da ne morete nikamor, ne da se vsaj enkrat zaletite vanj. Odločite se raje za vgradni kamin, ki je skoraj ves skrit v steni in tako ne posega v prostor do takšne mere kot prostostoječi kamini.

 

Prednost 2: Moderen dizajn

Kamin, če je izbran pravilno glede na velikost, obliko in splošno estetiko prostora, lahko ta prostor povsem spremeni – v dobrem smislu, seveda. Čeprav vgradne kamine prej povezujemo s tradicijo in s starinskimi stanovanji, so lahko v svoji zasnovi in obliki neverjetno sodobni. Medtem ko so si bili nekdaj vsi kamini vsaj po osnovni obliki bolj ali manj podobni, so danes vgradni kamini na voljo v različnih oblikah (ste že videli okrogel kamin?) in izdelani iz različnih materialov, ki ne le zagotavljajo kakovost in varnost, temveč se ujemajo z materiali, ki so že prisotni v vašem domu.

Obe vrsti kamina, tako prostostoječi kot vgradni kamini, imajo seveda svoje prednosti in tudi slabosti. A te niso edino, kar morate upoštevati, ko se odločate, katera vrsta kamina je prava za vaš dom. Potrebno je v zakup vzeti še nekatere druge dejavnike, ki so neodvisni od lastnosti dejanskega kamina in bolj povezani s prostorom, kateremu je kamin namenjen.

 

 

Spodaj so predstavljena vprašanja, za katera je dobro, da si jih ob izbiri kamina zastavite.

Prvo vprašanje:

Kje v vašem domu je nameščen dimnik? Če ima dimnik bolj ali manj osredno lokacijo v domu, boste predvidoma lahko s pomočjo vgradnega kamina ogrevali celoten dom. Če dimnik stoji na enem koncu hiše, boste toploto bolj težko prenesli na celotno hišo. V tem primeru je verjetno bolje, da se odločite za dva prostostoječa kamina oziroma za en vgradni in en prostostoječi kamin, in ju postavite čimbolj narazen, da bosta skupaj čimbolj učinkovito ogrevala vaš dom. Prostor, kjer si ljudje ne želijo pretirane vročine, je spalnica, zato jo morda lahko dobro odnesete z enim vgradnim kaminom, če je ta nameščen na drugem koncu hiše kot spalnica in če imate tam dovolj debelih odej.

Drugo vprašanje:

Ali imate v hiši že obstoječo napeljavo za vgradni kamin? Če je v hišo že vgrajena zasnova za vgradni kamin, vsekakor priporočamo, da jo izkoristite. Prostostoječi kamini so primerni predvsem v prostorih, kjer je brez velikih posegov nemogoče zgraditi vgradni kamin. Sploh, če živite v manjšem prostoru, morate upoštevati dejstvo, da je vsak kvadratni centimeter talne površine dragocen. Zakaj bi tja postavili prostostoječi kamin, če se infrastruktura za vgradni kamin dobesedno skriva v vaših stenah?

Enako tudi v primerih, kjer gradnja hiše šele poteka. Če že vnaprej veste, da želite imeti v svojem domu kot vir toplote in udobja kamin, je najbolje, da za to poskrbite že v procesu izgradnje vašega doma. Pri tem pa ne trdimo, da je vgradnja sistema za vgradni kamin v že obstoječi hiši nemogoča. Sicer je za to potrebnega več časa in pridnih rok, običajno pa je posledica tudi višja investicija, vendar je vgradnja kamina v že obstoječo hišo povsem izvedljiva.

Tretje vprašanje:

Koliko denarja imate na voljo? Dejstvo je, da se v primerjavi med vgradnimi in prostoječimi kamini vgradni kamini nahajajo v nekoliko višjem rangu, kar se tiče cen. Vgradne kamine je v nekaterih situacijah lažje namestiti kot prostostoječe, zato se cena, če upoštevamo nakup samega kamina in stroške namestitve, nekako izravna.

Vgradni kamini so torej v nekaterih primerih bolj primerni za namestitev kot prostostoječi, vseeno pa vaša odločitev naj ne bo osnovana samo na lastnostih kaminov samih, temveč tudi na prostore, ki jih nameravate ogrevati s pomočjo kamina, in na to, kakšne so lastnosti teh prostorov. Prostostoječi ali vgradni kamini – kamini so v končni fazi namenjeni temu, da nam v hladnih mesecih predstavljajo učinkovit in estetsko zadovoljujoč vir toplote in ko se odločate, ali so za vas bolj primerni prostostoječi ali vgradni kamini, naj bo v glavnem to vaše vodilo.

Če imate še več vprašanj, ali pa želite konkretno ponudbo, nam pišite: