Peka na žaru je tudi v Sloveniji iz leta v leto bolj priljubljena, zato odkrivamo vedno nove načine za pripravo mesa na žaru, ki je osrednji del vsakega pravega piknika. Ena od novejših tehnik, ki izhaja iz Amerike, je BBQ oz. barbecue, pri kateri gre bolj kot za peko mesa za dimljenje mesa na žaru. Za to je potreben poseben BBQ žar, ki omogoča dolgotrajno dimljenje po konceptu »low & slow«, kar pomeni dolgotrajno in večurno obdelavo mesa pri nizki temperaturi (do največ 120 stopinj C), ta pa mora biti čim bolj konstantna. Zato je odličen za pripravo večjih kosov mesa kot so svinjsko stegno ali pleče, rebrca in goveje prsi. Za razliko od tega pečenje na klasičnem žaru poteka krajši čas in pri višji temperaturi (od 175 stopinj C dalje), primerno pa je za zrezke oz. steak z različno stopnjo zapečenosti. Osnovna oprema za dimljenje je t. i. smoker, vendar je mogoče tudi iz plinskega žara ustvariti pravi BBQ žar, na katerem bo imelo meso dovolj časa, da se bo zmehčalo in navzelo arome dima in lesa.
Osnova BBQ žara je dimljenje
Aromo dima vam bo najbolje pričaral žar na oglje, a tudi žari na plin, ki jih boste našli v podjetju z dolgoletnimi izkušnjami Furlan, se z lahkoto spremenijo v BBQ žar. Široka in kakovostna ponudba podjetja vam zagotavlja brezmejno uživanje ob peki mesnih in zelenjavnih dobrot in eksperimentiranju z BBQ tehniko pečenja. Dim z lahkoto ustvarite s posebno posodico za dimljenje, v katero dodate lesne sekance z izbrano aromo in en, dva, tri ustvarite pravi BBQ žar. Ključno je ustrezno doziranje sekancev in pravilno izbrana aroma – za dimljenje so primerni sekanci trših vrst lesa, les nekaterega sadnega drevja in eksotičnih vrst kot so hickory, pecan in mosquito.
Podjetje Furlan na vse svoje žare ponuja večletno garancijo, tako da boste svoj BBQ žar lahko brezskrbno uporabljali zmeraj, ko si boste zaželeli različnih BBQ dobrot. Ključno je le to, da sekance pred uporabo za dimljenje vsaj za pol ure namočite, saj bi suhi prehitro zgoreli in ne bi ustvarili dovolj dima. Napolnjeno posodico za dimljenje nato položite na BBQ žar na profile nad gorilniki ali v vgrajeno posodico za dimljenje, hrano pa dimite prvo polovico časa peke. Po potrebi sekance med dimljenjem večkrat dodate, da dobite pristen okus dima v mesu.
BBQ žar za nove okuse na vsakem pikniku
Ne glede na to, kak žar izberete, v podjetju Furlan bodo poskrbeli tudi za njegovo hitro dostavo – tako boste lahko že kmalu po nakupu uživali v mehkih in sočnih kosih mesa, ki jih do sedaj najverjetneje niste bili vajeni. Morda ste jih poskusili v kakšni restavraciji, tudi po zaslugi podjetja Furlan pa boste lahko zdaj v vseh teh okusih uživali kar na domačem vrtu in BBQ žar bo postal vaš nepogrešljiv pripomoček na vsakem pikniku ali družinski zabavi.
Komentiraj