Kuhamo lahko na odprtem ognju, na steklokeramični ali indukcijski plošči, na štedilniku, pogosto pa si za kuhanje izberemo kuhalnik na plin. Karkoli že kuhamo, to navadno počnemo z ljubeznijo, saj je včasih težko verjeti, kako lahko iz različnih nekaj sestavin pripravimo kar več različnih jedi, ki se tudi po okusu razlikujejo. Hrano lahko pečemo v pečici, na žaru, pražimo v ponvi ali v voku, ali pa kuhamo v loncu.
Kakšno kuhališče izbrati?
Odvisno, kaj vam je estetsko privlačno in kaj vam in vašem načinu kuhanja najbolj ustreza. Načeloma so vse vrste kuhališč lahko privlačne. Tako indukcijske in steklokeramične plošče, električne kuhalne plošče ali štedilnik na plin. Nekateri dajejo moderen, minimalističen videz, drugi, kot na primer plinski štedilnik ali električna plošča, pa lahko dajeta vaši kuhinji poseben pridih retro videza. Če pa si želite kuhališče, ki ga lahko brez težav prenašate in z njim kuhate na vrtu, na balkonu ali na kampiranju, vam priporočamo kuhalnik na plin.
Kakšne so njegove prednosti?
Poleg tega, da je kuhalnik na plin prenosen, je njegova lastnost tudi ta, da za uporabo ne potrebujemo elektrike. Edino, kar potrebujemo poleg tega, da znamo kuhati, je plinska jeklenka. Če potujemo, si lahko dokupimo manjšo plinsko bombico, a se moramo, preden odpotujemo, prepričati, da izberemo primerno nastavku našega kuhalnika. Seveda lahko kuhalnik na plin preklopimo tudi na večjo butansko plinsko jeklenko. Poleg tega pa je odlično še, da se jakost ognja prilagaja z vrtljivim gumbom in da je naša kuhalna posoda hitro segreta. Ko kuhalnik na plin ugasnemo, se s tem takoj prekine tudi gretje posode. Pri steklokeramičnih in indukcijskih ploščah je znano, da je površina za kuhanje še nekaj časa vroča.
Različne vrste kuhalnika
Lahko si izberemo kuhalnik na plin v tradicionalni beli barvi, ki izgleda že skoraj, kot da smo ga izrezali z vrha štedilnika, ali pa takega v srebrni barvi, ki je narejen iz nerjavečega jekla. Poleg barve lahko izberemo tudi ostalo; ali je naš kuhalnik na plin namizni ali pa ima lahko noge in je samostoječ. Nekateri imajo pokrove, nekateri pa pridejo s kovčkom, tako, da se na njem, ko ga slučajno ne uporabljamo, ne nabere prah. Velikost izberemo na podlagi svojih potreb. Če kuhamo več stvari ali za več ljudi, izberemo takega z več gorilniki ali pa takega z enim, če ne potrebujemo kuhati veliko. Ker je njegova temeljna lastnost, da je prenosen, si lahko posledično kupimo lažjega, ki ga bomo lahko s seboj vzeli na različne izlete.
Kako skrbeti zanj?
Bolj, kot boste skrbeli za svoje stvari, dlje bodo uporabne. In enako velja za kuhalnik na plin. Po uporabi ga moramo očistiti, da se morebitni ostanki hrane ne prilepijo na površino, očistiti moramo rešetke, ki znajo biti mastne in redno skrbeti za vse sestavne dele, saj bomo s tem, ko bomo dobro skrbeli za našo kuhalno površino, na njej še raje kuhali. Če vam med kuhanjem kaj ‘prekipi’, je dobro, da to obrišete čimprej, da se ne zalepi na površino, saj se tako to težje očisti. To lahko storite z mokro gobico, a pazite, da se pri tem ne opečete. Ko se kuhalna površina in rešetke ohladijo, najprej odstranimo rešetke, če jih naš kuhalnik na plin ima in nato s čistilom za kuhinjske površine obrišemo celotno površino in na koncu še rešetke. Če čistila nimate, ga lahko naredite tudi sami! Zmešajte sodo bikarbono in vodo v razmerju 50/50 in mešanico poškropite po površini. Nato čez poškropite še malo belega kisa. Ne ustrašite se pene, ki bo začela nastajati, saj se s tem začne proces uničevanja umazanije. Pustite vse tako, kot je, pet minut, na to pa vse obrišite z mehko krpo. Za čiščenje nikoli ne uporabljajte krp iz žice, saj boste s tem le poškodovali svoj kuhalnik na plin.
Komentiraj