Najbolj zvesti spremljevalec v vsakem gospodinjstvu je plinski štedilnik. To je štedilnik, ki je izjemno zmogljiv, ima dolgo življenjsko dobo in je preprost za uporabo. Preprosto ga priklopimo na jeklenko ali plinovod in že lahko ustvarjamo okusno in bogato hrano. Hitro boste pozabili na druge štedilnike, ki za svoje delovanje potrebujejo električno energijo. S plinskim štedilnikom boste neodvisni od električnega omrežja, zavrteli boste le gumb, nastavili moč ognja in zagat kako skuhati obrok, bo preteklost.
Kako lahko plinski štedilnik priključite sami
Pri namestitvi plinskega štedilnika je vedno dobro vedeti, da morate za takšno delo biti natančni in previdni. Plinski štedilnik vam dostavijo na domače dvorišče, varnostno zapakirano. Vaša naloga je, da odstranite ves kartone in folijo ter namestite plinski štedilnik na določeno mesto v kuhinji. Pred tem preverite, ali ste zaprli ventil za dovod plina. Samostoječi plinski štedilniki imajo tudi vgrajeno pečico, zato napravo izklopite še iz električnega omrežja. Nato plinski štedilnik zamenjajte z novim, uporabite nova tesnila in matice in priklopite cev za dovod plina. Ne pozabite priklopiti še pečice, ki je vgrajena v plinski štedilnik.
Vseeno vam priporočamo, da priklop novega plinskega štedilnika pustite strokovnjakom, ki so za to delo usposobljeni.
Čiščenje plinskega štedilnika
Stari dotrajan plinski štedilnik ste zamenjali z novim in vprašali se boste, kako pogosto in kako ga čistiti. Čiščenje mora biti redno in nič ni lepšega kot kuhati na čistem štedilniku. Napravo je namreč dobro čistiti sproti, takoj po uporabi. Za čiščenje plinskega štedilnika ni nobenih novih navodil in ne trika. Če ga uporabljate pogosto, ga tudi pogosto očistite, sproti le z nekaj potegi vlažne krpe in čistila.
Če ta postopek izpustite, boste verjetno imeli oteženo delo. A nič hudega. Obstaja rešitev. Vemo, da je plinski štedilnik najtežje očistiti, ker je sestavljen iz več delov, ki jih je treba razstaviti, namočiti in zdrgniti. Nikar delov gorilnika ne drgnite z žičnatimi pripomočki.
Čistite lahko s sodo bikarbono, ki ste ji dodali kis in nekaj detergenta, ali v pomivalnem stroju, ali pa razstavljene dele namočite čez noč v amonijak. Ko boste očistili te dele plinskega štedilnika, se lotite čiščenja površine štedilnika. Površino namočite s čistilom ali doma narejeno pasto, pustite stati 15 minut in površino samo do suhega obrišite in umazanija bo izginila.
Kako zamenjati jeklenko
Se kdaj zgodi, da morate jeklenko menjati in moža ni doma? Če ste odgovorile pritrdilno imamo za vas nekaj nasvetov, kako lahko to storite tudi same. Pred menjavo zaprite ventil na jeklenki. Na ventilu sta označeni smeri s črkama Z in O. Z pomeni zapiranje ventila O pa odpiranje.
Potrebovale boste ključ, s katerim bo treba odviti matico na regulatorju. Pred priklopom nove jeklenke za plin si pripravite tudi novo tesnilo. Ko menjate tesnilo, bo potrebno namestiti spoj matice regulatorja na jeklenko. Spoj naj bo kar se da dober, ves čas priklopa pa regulator držite v vodoravnem položaju.
Matico zategnite z roko, dokler gre, dodatno jo boste zategnile še s ključem. Jeklenko ste uspešno priklopile, zato lahko odprete ventil. Za varnost lahko naredite še test. To lahko storite čisto preprosto.
Vzamete vlažno krpo, na katero boste dodale nekaj kapljic detergenta, podrgnite, da se detergent speni. Peno namažite okoli matice. Če plin uhaja, se bodo naredili mehurčki, takšni, kot da bi delali mehurčke v zrak. V tem primeru zaprite ventil za dovod plina in počakajte na moža, ali pa za pomoč prosite očeta, brata ali pokličite prijatelja.
Če želite »ognjišče« sodobne hiše ali stanovanja, je plinski štedilnik prava rešitev. Hrana, ki jo kuhate na plinskem štedilniku, je veliko bolj kakovostna in bogatega okusa, kot tista, ki jo kuhate na električnih ploščah in nič ni bolj nostalgičnega kot to, ko se skozi dopoldanski čas sliši brbotanje klasične goveje juhe na plinskem štedilniku.
Komentiraj