Ob opremljanju kuhinje ali ob njeni prenovi je vprašanje o izbiri vrste štedilnika zagotovo eno izmed pomembnejših, za katerega je prav, da si bodoči uporabniki kuhinje vzamejo dovolj časa za premislek. Štedilnik je namreč čarobna paličica kuhinje, saj iz preprostih, med seboj zmešanih sestavin, pričara okusne jedi. Zato je pomembno, da ga izberete premišljeno, saj imamo danes na trgu že zelo široko ponudbo štedilnikov različnih vrst. Eden izmed njih je večni štedilnik na plin, ki zaradi svojih pozitivnih karakteristik uspešno bije boj s konkurenčnimi električnimi in indukcijskimi štedilniki.
Večna klasika postavljena v sodobno kuhinjo
Tekom razvoja človeka se je v kuhinjah toplih domov zamenjalo veliko vrst kuhalnih površin, oziroma štedilnikov. Iz črne kuhinje smo prešli na štedilnik na drva, ki ga je s prihodom plina nadomestil štedilnik na plin. Z razvojem novih tehnologij in virov energije, mu je konkurenco kmalu začel delati električni štedilnik in pozneje še indukcijski. V primerjavi z njegovimi predhodniki, plinski štedilnik s prihodom konkurentov ni zatonil v pozabo, temveč se je začel še bolj razvijati, izpopolnjevati in dokazovati svoje mesto v kuhinji.
Danes štedilnik na plin srečamo v zelo veliko kuhinjah, tako klasičnih, opremljenih v tradicionalnem slogu, kot tudi v sodobnih kuhinjah modernega dizajna. Plinski štedilniki so namreč prešli celo evolucijo različnih dizajnov. Tako so uspeli ohraniti lastnosti, zaradi katerih vedno več ljudi prisega na uporabo plinskega štedilnika v svoji kuhinji, hkrati pa so ovrgli predsodek, da spadajo le v kuhinje naših babic.
Okusno pripravljena hrana
Štedilnik na plin je stalnica v vseh profesionalnih kuhinjah. Glavni razlog za to je ta, da se zelo hitro segreje na delovno temperaturo, kar pomeni, da lahko hitro začnemo s pripravo hrane. Omogoča tudi, da lahko zelo natančno določimo temperaturo kuhanja, saj temperaturna lestvica večine plinskih štedilnikov ni razdeljena le na grobe stopnje, med katerimi je lahko tudi več deset stopinj razlike, temveč lahko temperaturo nastavite tudi na vmesno temperaturo med dvema stopnjama.
Zaradi natančnega nastavljanja temperatur in preprečevanja velikih temperaturnih razlik v kratkem času, je veliko ljudi mnenja, da ima hrana, pripravljena na plinskem štedilniku, veliko bolj poln okus.
Štedilnik na plin je neodvisen od izpada električne energije
Ena izmed najočitnejših prednosti plinskih štedilnikov je neodvisnost od električne energije. To pomeni, da če redno oskrbujete svojo zalogo plina (imate vedno vsaj eno plinsko jeklenko na rezervi), nikoli ne boste ostali brez možnosti za kuhanje kosila. Grmenje, močno sneženje in vzdrževanje električnega omrežja na vaše kosilo ne bo imelo nikakršnega vpliva, saj štedilnik na plin svoje delo opravil neodvisno od električne energije.
Čiščenje ni tako zapleteno, kot se zdi na prvi pogled
Veliko ljudi je mnenja, da je čiščenje plinskega štedilnika zelo zapleteno in dolgotrajno. Tudi ta mit vedno bolj izgublja na svoji verodostojnosti, saj so novejši dizajni plinskih štedilnikov tako dodelani, da čiščenje zelo poenostavijo. Štedilnik na plin vam za to ne bi smel predstavljati more za čiščenje, temveč inspiracijo za nove kuharske podvige.
Danes obstajajo tudi čistila, ki so narejena prav za čiščenje plinskih štedilnikov. S temi čistili bo vaš štedilnik na plin čist v zelo kratkem času, od vas pa bo zahteval le nekaj potegov z vlažno krpo. To pa v primerjavi s čiščenjem indukcijskih ali električnih štedilnikov ne predstavlja bistveno več dela. Kljub naprednim čistilom in ne glede na vrsto štedilnika se dejstvu, da je po pripravi obroka potrebno štedilnik očistiti, ne moremo izogniti.
Štedilnik na plin je že desetletja obvezna oprema številnih slovenskih kuhinj, saj se uspešno prilagaja spremembam. Njegove največje prednosti so kakovostno in okusno pripravljena hrana, neodvisnost od električnega toka, natančno prilagajanje temperature kuhanja in še kaj. Z novimi trendi pa se olajšuje njegovo čiščenje, kar bo marsikoga prepričalo, da je štedilnik na plin prava izbira za njegovo kuhinjo.
Komentiraj