Ob omembi žara, peke in priprave hrane na žaru najbrž ni človeka, ki ne bi ob tem pomislil na sočne kotlete, hrustljave perutničke in okusa polne čevapčiče. Nekaterim morda na misel pride popečena zelenjava ali pa lignji, ki k vsem mesnatim in zelenjavnim jedem dodajo nekaj morskega pridiha. Vsak začetnik, pa tudi pravi žar mojster, ve, da na tržišču obstajajo različne vrste žarov – žar na plin, na elektriko, na oglje, smoker in še kakšni, med njimi ima vsak svoje prednosti in slabosti. Razlike se pojavljajo v zahtevnosti priprave in uporabe žara, v načinu in hitrosti priprave hrane, pomembni faktorji so še čiščenje žara, njegova velikost in mobilnost ter nenazadnje tudi cena, ki pa ni nujno zmeraj pokazatelj kvalitete posamezne vrste žara.
Za piknike, pogostitve zbrane skupine ljudi, prijateljev ali družine, je najpriročnejši žar na plin, saj je hiter in preprost za uporabo, na njem pa lahko enostavno pripravite najrazličnejše vrste hrane v večjih ali manjših količinah. Tudi žari na plin se med seboj razlikujejo glede na mobilnost ter notranjo ali zunanjo uporabo, zato v nadaljevanju spoznajte različne vrste žarov na plin ter izberite tistega, ki vam bo najbolje služil.
Žar na plin ponuja različne možnosti uporabe
Bogata ponudba plinskih žarov omogoča, da vsak profesionalec ali ljubiteljski pek hrane na žaru izbere plinski žar, ki bo kar najbolje zadostil njegovim brbončicam in zadovoljil tudi okuse vseh zbranih.
- Plinski žar z nogami
Je mobilna vrsta žara, zato je primeren za uporabo tako zunaj kot znotraj, v zaprtih prostorih. Kot vsi plinski žari, deluje tako, da ga enostavno priklopite na plinsko jeklenko ter s pritiskom na gumb omogočite začetek segrevanja plošče za peko. Žar na plin, opremljen z nogami, lahko ob sončnem vremenu postavite na teraso, travnik ali drugo odprto površino in med peko uživate v božanju sončnih žarkov. V primeru slabega vremena ga je mogoče hitro premakniti pod streho, nadaljevati s peko in tudi tako brez težav izpeljati piknik, ki ga bodo poleg dežja zaznamovale slastno pripravljene mesne, vegetarijanske, zelenjavne in druge dobrote.
- Plinski žar na stojalu
Žar na stojalu je fiksen in se ga največkrat uporablja na terasah, zunanjih kuhinjah in drugje na prostem. Je nepogrešljiv del vsake letne kuhinje, njenemu ambientu pa doda poseben čar. Navadno je opremljen z dodatnimi policami oz. odlagalnimi površinami, zato je še bolj praktičen za uporabo. Model je lahko povsem enostaven in zavzame le malo prostora, ali pa predstavlja že pravo kuhinjo v malem. V vsakem primeru si žar na plin lahko omislijo tudi kuharski začetniki, saj je peka na njem otročje lahka in jo je mogoče nadzorovati le z uravnavanjem gumba za toploto plinske plošče.
- Namizni plinski žar
Namizni žar pride prav v situacijah, kjer ni dovolj prostora za postavitev večjega – npr. na balkonu, vikendu ali v manjšem stanovanju – kljub temu pa se ne želite odpovedati omamnim okusom hrane z žara. Je hitro sestavljiv, saj ga le položite na primerno ravno površino in že je pripravljen za takojšnje pečenje. Tudi po uporabi lahko njegovo majhno rešetko takoj operete s toplo vodo in detergentom in nimate težav s kasnejšimi zasušenimi ostanki hrane, ki se radi naberejo na rešetkah žarov na oglje. Namizni žar na plin je prenosen, zato ga lahko uporabite ob najrazličnejših priložnostih ter hitro nasitite vsa lačna usta.
Plinski žari bodo poskrbeli za nepozabno izkušnjo peke na žaru. Njihova fleksibilnost in vsestranskost uporabe prepričata mnoge, ki se odločajo za nakup žara. Še tako enostaven žar na plin z lahkoto pričara obroke, ki bodo potešili tudi najbolj neučakane jedce. Pred nakupom žara na plin tako premislite o tem, ob kakšnih priložnostih ga boste najpogosteje uporabljali ter o vrsti hrane z žara, ki bo najpogosteje na meniju in izberite takega, s katerim bo peka čisti užitek.
Komentiraj