Priljubljenost peke na žaru se je v zadnjih letih močno povečala in k nam prihajajo vedno nove tehnike priprave hrane na žaru. Tudi recepti za hrano z žara so vse privlačnejši, ob njih se mnogim cedijo sline že samo ob prebiranju postopka priprave. Zato se vse več ljudi odloča, da si bo svoj žar omislilo tudi doma – zunaj, na terasi, v letni kuhinji ali pa kar na balkonu in celo v notranjosti hiše.
Izbira ustreznega žara je pravi izziv
Današnja ponudba žarov je zares pestra – na voljo so žari na oglje, električni in plinski žari, pa tudi številne različice teh žarov – in preden se tudi vi odločite za pravega, razmislite o nekaterih dejavnikih, ki lahko pomembno vplivajo na nakup žara:
- Kje najraje pečete na žaru – doma, na dopustu, v hribih, v zunanjih ali notranjih prostorih?
- Koliko prostora imate na voljo – boste žar postavili ven na teraso ali živite v bloku in bo moral zadostovati majhen balkon?
- Kako vešči ste v pripravi hrane na žaru – boste izbrali profesionalni žar, morda zidani kamin z žarom na oglje ali vas najbolj pritegnejo plinski žari?
- Koliko časa imate navadno za pripravo hrane in kasnejše čiščenje – različne vrste žara namreč zahtevajo več ali manj časa za pripravo končnega obroka in čiščenje žara po peki.
- Koliko denarja nameravate odšteti za žar – ste profesionalni žar mojster, pečete najraje na piknikih ali ste popoln začetnik?
- Ko si odgovorite na ta vprašanja, ste korak bližje odločitvi o tem, kateri žar izbrati. V primeru da še zmeraj kolebate med možnostmi, je najboljša odločitev plinski žar, saj je vsestransko uporaben, poleg tega pa ga odlikujejo še številne druge prednosti.
Plinski žari so primerni za različne priložnosti
Ne glede na to, ali se s peko na žaru srečate prvič ali pa ste že izkušeni uporabnik, plinski žar prepriča vsakogar, ki želi sebe, svojo družino ali prijatelje pogostiti s hrano z žara.
- Ne boste zapravljali časa s pripravo žara
Plinski žar je enostaven za uporabo, saj ga vklopite le s pritiskom na gumb, po tem ko ste ga povezali s plinsko jeklenko. Tako so povsem odveč skrbi o tem, ali imate dovolj oglja, prihranjeno vam je tudi ukvarjanje z vremenom, ki bi lahko vplivalo na kakovost in dolžino peke na žaru. Žar plošča je segreta v nekaj minutah, njeno razgretost pa lahko enostavno preverite tako, da dlan podržite okoli 5 cm nad ploščo in če zdržite le nekaj sekund, je to znak, da lahko začnete s kulinarično akcijo. Plinski žari so odlični, če želite pripraviti hiter popoldanski obed brez čakanja.
- Primerni so za popolne začetnike
Poleg časa boste prihranili tudi mnogo živcev, ki jih potrebujete, če želite po vseh zakonitostih kurjenja usposobiti žar na oglje. Prav tako je odveč skrb o nadzorovanju ognja, saj imajo plinski žari stalen vir toplote, ta pa se tudi veliko bolj enakomerno porazdeli po plošči. Zato je hrana pečena prej in enakomerno zapečena, meso pa sočno in ravno prav hrustljavo, saj lahko temperaturo poljubno uravnavate z vrtenjem gumba za dovod toplote.
- Odpade tudi dolgotrajno čiščenje
Vas ob misli na drgnjenje rešetke za žar zaboli glava? S plinskim žarom teh težav ni, saj žar ploščo po uporabi enostavno očistite s toplo vodo in detergentom. Plinski žari za sabo ne puščajo pepela ali saj, zato je čiščenje resnično ekspresno in enostavno.
- Lahko jih uporabite kjerkoli in kadarkoli
Za razliko od žarov na oglje so plinski žari enostavni za prenašanje, zato jih lahko vzamete s seboj tudi na počitnice ali pa ob slabem vremenu hrano pripravite v zaprtih prostorih. So zelo raznoliki – glede na svoje potrebe lahko izberete primerno velikost, energijsko moč in možnost prenašanja žara.
Izberite plinski žar in si zagotovite okusen obrok v vsakem letnem času. Pripravite piknik, hrano podelite s svojimi najbližjimi in uživajte v možnostih, ki jih ponuja gurmanska peka na žaru.
Komentiraj