Peka na žaru je je eden najbolj priljubljenih načinov za pripravo hrane, razširjen po vsem svetu. Čeprav je sezona peke na žaru s prihodom mrzlih zimskih mesecev navadno zaključena, zimske razmere še zdaleč niso ovira, da bi se odpovedali okusni hrani z žara. Pravo rešitev predstavlja plinski žar, saj je enostaven in praktičen za uporabo, glede na vaše potrebe pa lahko izberete takega, ki vam bo odlično služil tudi v hladnih mesecih. Tako omamno dišeči čevapčiči, ravno prav zapečene perutničke ali sočna zelenjava z žara ne bodo le pobožne želje, temveč boste lahko tudi v zasneženem večeru uživali v pravem gurmanskem doživetju.
Več kot dobrodošle alternative zunanjemu plinskemu žaru
Pravih žar mojstrov ne ustavi še tako neugodno vreme za peko na žaru, saj imajo v rokavu vedno pripravljen rezervni načrt. Sočno kosilo z žara je tako vedno na dosegu roke, kar omogoča prenosni plinski žar, ki je lahko z nogami ali brez njih in ga preprosto postavite na mizo ali drugo ravno delovno površino.
– Prenosni žar z nogami
Njegova glavna prednost je razvidna že iz imena – je prenosen, zato ga lahko v slabem vremenu preprosto prenesete iz sicer sončne terase ali travnika v garažo, pod nadstrešek ali v drug zaprti prostor ter nemoten začnete ali nadaljujete s peko. Je izjemno fleksibilen, saj nima tako masivne strukture kot plinski žari na stojalu ali druge vrste žarov. Zaradi tega je enostaven tudi njegov transport – lahko ga vzamete s seboj na piknik k sorodnikom, na izlet ali dopust in tam hitro in brez težav pripravite okusen obrok. Je tudi nezahteven tako za pripravo kot uporabo. Plinski žar za svoje delovanje potrebuje le dovod plina, zato se poveže s plinsko bombo, ki je ravno tako enostavna za prenašanje. Nato se le vklopi, segreje in pripravljen je, da nanj položite prve kose sočnega mesa in začnete z eksperimentiranjem. Investicija v plinski žar je veliko nižja kot nakup profesionalnega žara, vendar kakovost hrane ostaja enaka – kvečjemu ga odlikuje še kakšna dodatna prednost – zaradi svoje gladke površine je namreč povsem enostaven za čiščenje, prav tako omogoča pečenje večje količine hrane naenkrat.
– Namizni žar
Tudi namizni plinski žar je nepogrešljiv, če želite ob opazovanju plesa snežink pripraviti pleskavice za gurmanski hamburger ali morda v domu pričarati pridih Mediterana z lignji z žara. Splošno gledano namizni žar deluje enako kot druge vrste žarov, je pa odlična rešitev za stanovanja s pomanjkanjem prostora, saj ga ne zavzame veliko ne za shranjevanje in ne za uporabo. Deluje na plin, zato je primeren za uporabo tudi v zaprtih prostorih, kjer ne boste imeli težav z dimom, sajami ali neprijetnim vonjem, ki bi se lahko zažrl v zavese, preproge in drug tekstil. Vseeno je po peki priporočljivo prostor prezračiti, čeprav vam bodo omamne vonjave ostale v spominu še dolgo po obroku. Izberite kakovosten namizni žar in tudi v hladnem vremenu uživajte v njegovih dobrotah.
Kako pa pozimi poskrbeti za zunanji plinski žar?
Lastniki težje premičnih ali nepremičnih plinskih žarov na stojalu pred zimo svoj žar zaščitite pred mrazom, padavinami in raznimi škodljivci. Z žara očistite vso umazanijo, sledove hrane in ostanke maščob. Ne pozabite na čiščenje gorilcev s krtačo, posvetite se tudi plinskim šobam, da bo žar spomladi pripravljen na takojšnjo uporabo. Poskrbite za ustrezno zaščito žara, tako da ga pokrijete z nepremočljivim in neprepustnim pregrinjalom. Če se boste peke lotili tudi pozimi, pri roki imejte vir svetlobe, saj sonce takrat zahaja veliko hitreje in zmanjšuje vidljivost dogajanja na žaru.
V hladnem delu leta se torej nikakor ni potrebno odpovedati peki na žaru. To omogoča plinski žar, ki ga lahko prenesete v notranjost hiše in ga postavite na primerno mesto ali ga enostavno položite na mizo. Tako boste tudi po zimskih aktivnostih na snegu lahko uživali ob sveže pripravljeni hrani z žara, ki vas bo s svojo aromo popeljala v vroče poletne dni.
Komentiraj