Žar ima v kulinariki prav posebno mesto, saj je zelo priljubljen način priprave hrane za vse generacije. Priprava okusne hrane z žara pa ni nekaj samoumevnega, saj ta zahteva kakovostno opremo in kar nekaj izkušenj. Ker pa marsikdo nima možnosti, da bi lahko doma hranil velik žar, mu žar plošča omogoči, da kljun pomanjkanju prostora lahko svoje goste in družino razvaja s sveže pečenimi dobrotami z žara.
Kaj sploh je žar plošča?
Žar plošča je plošča, na kateri pripravljamo jedi z žara. S pomočjo dovajanega plina jo segrejemo, rahlo namastimo in nanjo položimo hrano, ki bi jo želeli speči na žaru.
Žar plošče se med seboj razlikujejo predvsem po velikosti, obliki in materialu, iz katerega so izdelane. Pomembno je, da ste pri nakupu žar plošče pozorni na material in kakovost izdelave. Še posebej material odigra odločilno vlogo pri tem, ali se vam bo hrana pogosto žgala in prijemala na površino, ali pa boste lahko okusne svinjske kotlete obračali brez odvečne maščobe in izgubljenih živcev.
Zdaj plinski kuhalnik, čez trenutek žar plošča, pripravljena na kulinarično ustvarjanje
Dejstvo je, da je žar vse bolj priljubljen način priprave hrane zlasti v poletnih mesecih, pa tudi pozimi se nihče ne bo pritoževal nad okusnim kotletom in malo popečene zelenjave. Res pa je, da vsak nima prostora ali pa želje po shranjevanju velikega žara in vseh stvari, ki spadajo zraven. Zato je žar plošča v kombinaciji s plinskim kuhalnikom odlična rešitev.
Plinski kuhalnik vam lahko vse leto služi za kuhanje, ko pa se odločite, da bi radi pripravili jedi z žara, nanj le postavite žar ploščo, odprete plin in priprava hrane z žara se lahko začne.
5 X DA za nakup prenosne žar plošče:
- Enostavno shranjevanje
Glavna prednost žar plošče v kombinaciji s plinskim kuhalnikom je ta, da jo lahko shranjujemo skupaj z ostalimi pekači. Tako nam ne zavzame veliko dragocenega prostora, sploh, če se »žarjenja« lotimo le nekajkrat letno.
- Žar pripravljen v trenutku
Tudi ko se odločite, da boste tisti dan pekli na žaru, to ne zahteva veliko predpriprave s sestavljanjem in postavljanjem žara na pravo mesto. Žar plošča je namreč na opravljanje svoje dolžnosti pripravljena v trenutku. Le namestiti jo morate na plinski kuhalnik, ga prižgati in namastiti žar ploščo ter seveda nanjo položiti okusne dobrote.
- Priprava jedi z žara neodvisna od vremena in letnega časa
Žar plošča vam v kombinaciji s plinskim kuhalnikom omogoča pripravo jedi z žara vse leto, ne glede na vreme ali letni čas. Plinski kuhalnik imate lahko namreč postavljen notri, v kuhinji ali garaži, lahko pa ga imate zunaj, na letnem vrtu. Še posebej, če ga imate notri, vas vreme in letni čas ne bosta ovirala, da ne bi pripravili nekaj okusnih kotletov.
- Preprosto čiščenje
Čiščenje žar plošče je izredno enostavno, saj jo morate največkrat, še rahlo toplo, le obrisati s čistim prtičkom, da odstranite odvečno mast. Če je plošča izdelana iz kvalitetnega materiala je tako ali tako zelo majhna možnost, da bi se deli hrane med pečenjem prilepili na ploščo, tako da mučno drgnjenje in odstranjevanje prežganin največkrat ni potrebno. Pri nekaterih žar ploščah boste tudi v navodilu za uporabo lahko prebrali, da pogosto čiščenje s praškom celo odsvetujejo.
- Prihranek denarja
Če se odločite za žar ploščo v kombinaciji s plinskim kuhalnikom, veliko prihranite, saj ne potrebujete posebej kupovati kuhalnika in posebej celega žara, saj poleg kuhalnika dokupite le žar ploščo in imate popoln žar.
Žar plošča je zagotovo najpomembnejši sestavni del žara, saj vam kvalitetna plošča lahko prihrani kar veliko živcev pri pripravi hrane z žara. Danes so pogoste žar plošče v kombinaciji s plinskim kuhalnikom, ki je odlična rešitev za tiste, ki imajo malo prostora, ali pa se priprave žara lotijo le nekajkrat letno.
Komentiraj