Popestrite piknik s peko na plinskem žaru

Končno smo dočakali prve tople dneve in sončno vreme ob koncu tedna že kliče po prijetnem kosilu ali popoldanskem pikniku na prostem. Če se vam ob omembi okusnih mesnih in zelenjavnih jedi z žara pocedijo sline, potem veste, da je sedaj pravi čas, da se pripravite na novo sezono peke na žaru. Seveda se morate najprej odločiti, kakšen žar želite – žar na oglje, plinski ali električni? Pri tem morate poleg svojih želja upoštevati še finančne in prostorske zmožnosti ter število ljudi, ki jih želite pogostiti.

Pomemben faktor pri odločitvi je tudi vrsta hrane, ki jo boste najpogosteje pripravljali. Če bodo to čevapčiči, ražnjiči ali kosi piščanca in zelenjave, potem bo zadostoval že majhen žar na oglje ali plinski žar z enim gorilnikom. Če pa boste žar uporabljali v gurmanske namene in na njem pripravljali raznovrstne jedi, bodo prava izbira plinski žari z vsaj dvema gorilnikoma ali drugi večji žari. Na njih so možne različne oblike peke, peka večjih kosov mesa in seveda eksperimentiranje, ki je izziv prav vsakega ljubitelja peke na žaru. V podjetju Furlan bodo poskrbeli za vaša lačna usta, saj boste v njihovi pestri ponudbi zagotovo našli pravi žar zase.Vrste plinskih žarov

Plinski žari so najbolj univerzalni med vsemi in tudi najbolj priročni. Na tržišču obstaja mnogo različnih plinskih žarov, pri nakupu novega pa morate biti pozorni na kakovost materialov, iz katerih je žar izdelan, število grelnikov in velikost, na način sestavljanja in priklopa žara ter uporabne dodatke kot so zbiralnik maščobe, pokrov in prostor za shranjevanje. Glede na uporabnost in velikost jih ločimo na dve skupini:

  • Plinski žari z enim gorilnikom

So manjši in primerni za pripravo kosil, peko manjših kosov ali za potovanja in kampiranje. So tudi preprosti za uporabo in zato primerni za povprečnega uporabnika. Dosegajo temperaturo do največ 250 stopinj C, zato hrane skorajda ni mogoče prepeči.

  • Plinski žari z več gorilniki

Imajo vsaj dva ali več gorilnikov, odvisno od modela, ki ga izberete. Tako imate na voljo večjo delovno površino, na kateri lahko pripravite večje količine hrane naenkrat. Taki žari omogočajo indirektno peko in istočasno peko več vrst hrane, ki zahteva različno temperaturo. Ker dosegajo višje temperature, so primernejši za nekoliko bolj izkušene uporabnike.

Glede na način priklopa se delijo na take, ki se priključijo na plinsko bombo in take, ki se za uporabo priključijo na plinsko omrežje. Večina plinskih žarov je premičnih, saj stojijo na nogah s koleščki, kar je praktično za uporabo na več različnih lokacijah. V podjetju Furlan so vam na voljo tudi namizni plinski žari, pri čemer žar samo postavite na primerno površino in že je pripravljen za uporabo. Med seboj se plinski žari ločijo tudi po tehniki pečenja – nekateri delujejo na neposreden stik, saj je med hrano in ognjem samo rešetka, drugi pa preko ogrevane plošče, tako da se hrana speče preko segrete plošče.

Uporaben dodatek za plinski žar je pokrov, saj pri peki varuje hrano pred izsušitvijo. Prav vam bodo prišle tudi dodatne odlagalne površine in noge za žar ali kuhalnik, ki jih lahko po potrebi namestite ali odstranite iz žara.Prednosti plinskih žarov

Glavna prednost plinskih žarov je njihova praktičnost. Na njih lahko hitro pripravite različne vrste jedi – od popečenega kruha za zajtrk, do mesnatega kosa svinjine za kosilo – in to le z obratom enega samega gumba. Segrevanje žara je hitro, hrana, pečena na njem, pa okusna in pripravljena za takojšnje zaužitje. Vzdrževanje temperature in njeno uravnavanje vam ne bosta povzročala težav, lažje pa je tudi njihovo čiščenje, saj ni ostankov pepela kot pri žarih na oglje. Odvečna maščoba se preprosto steka v za to namenjeno posodico, tako da po peki  le umijete ploščo in žar je pripravljen na naslednjo uporabo.

Ker so plinski žari hitro pripravljeni, je tudi pogostost uporabe večja. Tako lahko žar koristite večkrat tedensko, saj je idealen za hitro pripravo obrokov in cenovno ugoden, odlikuje ga tudi dolga življenjska doba. Nekateri kot slabost peke na plinskem žaru sicer izpostavljajo, da hrana nima prave arome žara, a to danes ni več ovira, saj so vam na voljo lesni sekanci, ki jih preprosto dodate v plinski žar ter s tem ustvarite dim in pravi okus žara.

V podjetju Furlan vam ponujajo pestro izbiro najrazličnejših samostoječih, namiznih in prenosnih modelov plinskih žarov različnih cenovnih razredov. Plinski žari so najbolj funkcionalni, saj je plošča takoj pripravljena za pečenje, zato so primerni tudi za najbolj lačne mesojedce ali ljubitelje zelenjave. Svetujemo vam, da še danes tudi vi na spletni strani podjetja Furlan izberete pravi plinski žar zase, da boste že pred prihajajočo sezono postali mojster peke na žaru in z okusno pripravljeno hrano presenetili svoje najbližje.